marți, 16 februarie 2010

Micile atentii de primavara - Martisoarele

Text: Anca Dragu
Foto: Chrissi Nerantzi

Imi place la nebunie sa pierd cateva ore in fiecare an, plimbandu-ma pe la Piata Romana. La sfarsitul friguros de februarie sau in anii cand soarele este mai puternic, caut prin toate martisoarele sperand sa gasesc ceva original.

Asa vad ca modelele nu prea se schimba de la an la an, ca multe sunt ramase probabil de anul trecut. Acum cand poti sa dai practic orice are snur pe post de martisor, cred ca poti fi original doar daca te intorci la traditie. Asa ca alege un trifoi stilizat sau chiar o bijuterie in aceasta forma. Si cosarul aduce noroc si daca te chinui o sa gasesti unii chiar frumos lucrati.

Multe doamne apreciaza brosele care au aparut de cativa ani. Suna tentant, pretul de 10 lei pentru un ghiocel aurit te atrage, dar gandeste-te bine inainte de a-l lua, deoarece s-ar putea ca si altii sa-i fi dat acelasi lucru femeii pentru care il cumperi. Alege, in loc, un animalut mic de jad sau din cristal. Pentru femeile care isi doresc copii, poti lua un elefantel care este simbolul feritlitatii.

Nici jucariile care scot tot felul de zgomote nu sunt o alegere buna decat pentru fetite. Se poate ca si ele sa nu fie prea incantate, deoarece e cam greu sa le atarni in piept. Daca vrei sa faci un cadou deosebit, asteapta 8 martie si vei putea alege orice. De martisor insa, incearca sa pastrezi traditia pe care putine popoare o au. Alege lucruri mici, fine, simboluri care sa arate persoanelor carora le oferi ca le-ai luat special pentru ele. Nu cumpara un sigur model pentru toate doamnele pe care le cunosti. Incearca sa variezi fara a face mari diferente, s-ar putea sa apara invidii.

Intr-un cadru mai formal, spre exemplu la birou, nu lua catelusi colorati. Opteaza pentru martisoare lucrate din lemn. Le vei gasi mai greu, dar nu sunt nici opulente ca o bijuterie, nici comerciale ca restul.

In ultimul timp se comercializeaza snururi din ce in ce mai mari care pot fi prinse ca bratari. Daca stii persoane care obisnuiesc sa poarte snurul la mana, le poti oferi un astfel de accesoriu. Si daca vrei neaparat sa cumperi un cadou de martisor, poti sa legi cutia cu un snur gigant.

Si pentru ca este 1 martie, nu poate lipsi simbolul primaverii. Cu toti iubim florile, iar ghioceii nu fac exceptie!

Rosu si alb in traditia balcanica - Martisorul

Text: Anca Dragu

Prima zi de primavara, 1 Martie impreuna cu diminutivul ei Martisor sunt menite sa ne vesteasca plecarea iernii si sa ne puna un pic pe fuga in cautarea de martisoare originale.

Chiar asa, oare ce e cu Martisorul asta? Ei bine, se pare ca aceasta traditie pe care nu o intalnesti decat la noi si in putine alte tari serbeaza mai mult de 8000 de ani. De martisor stiau si Romanii, pentru care 1 Martie era Anul Nou si ziua zeului Marte. Acesta, zeu al agriculturii si al renasterii naturii, dar si al razboiului a imprumutat din caracteristicile sale opuse si snurului de Martisor. Astfel rosul simbolizeaza focul, soarele, sangele, viata si este caracteristic femeii, in timp ce albul este simbol al apei, al cerului si se atribuie barbatului. Simbolurile se intrepatrund, asemeni atributiilor lui Marte, pace si razboi, primavara si iarna. Puse impreuna, cele doua culori simbolizau faptul ca elementele pe care le reprezinta nu se pot separa. Ele au legatura cu tot ce este viu, dar si cu puterea de renastere a naturii. Chiar si stramosii nostri traci il aveau pe zeul Marsyas – Silen, care era varianta balcanica a lui Marte.

Tot in vremurile vechi, oamenii pictau pietre mici de rau in rosu si alb si le puneau la gat. In Moldova se purtau la gat bani de aur si argint, simboluri ale primaverii. Dupa 12 zile cu acesti bani se cumpara branza dulce pentru ca oamenii sa fie frumosi si cu fetele albe tot anul.

Chiar daca la inceput martisorul era un snur alb impletit cu unul negru, el a mai prins culoare, negrul a devenit rosu, s-a imbogatit initial cu un ban de aur, apoi a devenit ceea ce intalnim astazi. Adica, orice obiect caruia ii atasam un snur poate deveni martisor. Tot ceea ce ramane este traditia. Una frumoasa, originala, cu care ne putem mandri.

marți, 9 februarie 2010

Creaza-ti propriul stil de ambalare

Daca esti genul de peroana care se implica la maxim cand ofera un cadou ar fi util sa-ti creezi propria rezerva de materile necesare acestei activitati. Fie ca vorbim de un colt special pentru proiectele tale, fie ca vorbim de o cutie in care sa depozitezi cele necesare, o oarecare ordine te va ajuta cu siguranta.

M-am gandit sa-ti enumar cateva obiecte si produse cheie pe care trebuie sa le ai la indemana cand ambalezi sau creezi un cadou:
- materialul in care ambalezi cadourile: hartie de ambalat, organza, alte materiale textile;
- recipientele in care ambalezi cadourile cu dimensiuni neregulate: cufere, cosulete, cutii de cadou, tavi, etc.;
- pungile de cadouri;
- panglicile... de satin, organza, hartie sau plastifiate, sfoara sau rafie; un efect delicat, romantic, oarecum vintage il obtii daca folosesti dentela pe post de panglica ;
- instrumente pentru modelarea materialului de ambalat: foarfeci de diverse dimensiuni si forme, cutter;
- adeziv: banda adeziva simpla, dubla adeziva, lipici special pentru diverse materiale;
- potpourri ( un amestec de flori, frunze, mirodenii si plante uscate parfumate);
- functie de cat de dedicat(a) esti poti tine la indemana si alte ustensile: rigla, ruleta, instrumente de caligrafie, pensule, bureti, etc.

Alte sfaturi utile:

Recicland si pastrand corespunzator ambalajele in care ai primit cadouri o sa ai la indemana minimum necesar de materiale pentru proiectele tale. Panglicile le poti indrepta folosind fierul de calcat, in timp ce hartia draguta poate fi decupata astfel incat sa ramai cu o bucata dreapta, intacta.

Pungile de cadou, chiar daca au sigla magazinului, pot fi personalizate cu stickere, fotografii sau pot fi chiar pictate. Un efect interesant obtii daca in punga de cadou adaugi o coala de hartie foarte fina (tissue paper) ale carei colturi depasesc marginile pungii.

Chiar daca reciclezi asta nu inseamna ca nu poti achizitiona o hartie interesanta atunci cand iti sare in ochi.   Nu ezita sa intri intr-o mercerie. Acolo este raiul panglicilor si al materialelor textile- organza, satin, tafta, voal, dantela si multe multe altele.

Daca ai bunul obicei de a scrie felicitari achizitioneaza-ti si un set de caligrafie. Gaseste-ti  propriul stil de scris si da-i bataile... poti atasa cadourilor compliment carduri, mini felicitari realizate de tine folosind un simplu carton colorat sau, de ce nu, poti realiza scrisori elaborate.

Personalizeaza cat mai mult... creaza-ti propriul potpourri: usuca boboci de trandafiri si alte flori care se preteaza, pune la pastrare betisoare de scortisoara si vanilie, anason, cuisoare, adauga frunze uscate, conuri de brad... realizeaza-ti propriile compozitii, iar la final adauga cateva picaturi de ulei pentru aromoterapie. Daca esti fan boboci de trandafir sau levantica le gasesti in orice plafar sub forma de ceai.

Pe post de decoratiuni mai poti folosi clestisori draguti din lemn cu elemente vesele, scoici si cochilii de melci, nisip si pietricele decorative, crengute, flori proaspete, uscate sau artificiale. Lista nu se termina aici... totul depinde de imaginatia ta.

Sper ca ti-am fost de folos.
La cat mai multe ambalaje unice!

joi, 4 februarie 2010

Bijuterii in nuante vibrante de rosu

Daca iubita ta adora bijuteriile fa-i o bucurie si ofera-i de Valentine's Day sau Dragobete un cadou in nuante vibrante de rosu. Poti opta fie pentru clasica inimioara fie pentru alte forme dragute.

miercuri, 3 februarie 2010

Cum impachetez o cutie?

Iata cateva imagini care te pot ajuta sa impachetezi o cutie de cadou cu efort minim.


Pasul 1: Pentru a fi eficient cand impachetezi un cadou  trebuie sa ai la indemana toate instrumentele şi materialele necesare, aranjate pe o suprafata plana, curata. Ai nevoie de hartie de impachetat, banda adeziva, foarfeca, cutter, panglici şi alte elemente decorative. Nu uita sa indepartezi eticheta cu pretul inainte de a demara “accesorizarea”.
Pasul 2: Pozitioneaza cutia cu cadoul de-a lungul hartiei de impachetat; desfa rola de hartie astfel incat sa impachetezi cadoul şi sa ramana şi o margine aditionala de 5 cm. Asigura-te ca este suficienta hartie de impachetat la fiecare colt al cutiei pentru a acoperi complet marginile, apoi taie excesul folosind o foarfeca.
Pasul 3: Pune cadoul cu fata in jos in mijlocul hartiei de impachetat. Potriveşte marginile mari una peste alta şi lipeste cu scotch pe mijlocul suprafetei.
Pasul 4: Mentinand cadoul cu fata in jos, aranjeaza simultan marginea dreapta şi pe cea stanga impingandu-le in interior astfel incat sa se formeze unghiuri drepte. Repeta operatiunea cu marginile laterale; pentru finalizare, potriveşte marginea de jos peste cele impaturite deja, fixand atent cu scotch pe mijloc. Repeta pasul 4 şi pentru cealalta parte a cutiei.
Pasul 5: Mentinand cadoul cu fata in jos, petrece o panglica de-a lungul cutiei, apoi de-a latul, intoarce pachetul cu fata in sus şi leaga o funda. Daca ai şi un biletel, amplaseaza-l cu incredere sub funda, eventual lipit cu scotch, mentinand vizibile colturile. In cazul in care ai o eticheta, prinde-o de marginile fundei cu adeziv daca eticheta are adeziv sau perforand marginea panglicii.

Ambalaj de cadou cu doua starturi de hartie

Daca un singur strat de hartie ti se pare monoton, atunci incearca nu cu unul, ci cu doua straturi de hartie. Secretul este sa alegi culori contrastante, care se pun foarte bine in valoare una pe cealalta.
Inainte de a finaliza impachetarea decupeaza forme neregulate din stratul de hartie de la suprafata creand astfel un efect deosebit.
Iiti sugerez urmatoarele combinatii: rosu- galben, portocaliu- negru, alb- albastru, verde praz- violet, argintiu- albastru, auriu- rosu, galben- verde. 

Panglica perforata

Foloseste panglica perforata ca element decorativ. Alege o panglica lata, preferabil din hartie sau plastic, perforeaz-o si aplic-o pe o cutia impachetata in hartie uni. Efect garantat!

Panglici parfumate

Un parfum suav va capta cu siguranta atentia. Pulverizeaza ulei esential pe funda: santal, citrice, vanilie sau scortisoara; ca alternativa poti apela la hartia parfumata.

Daca ii oferi in dar parfumul preferat poti adauga un strop si pe panglica. Il va recunoaste cu siguranta.

Mai multe cadouri

Daca oferi in dar mai multe obiecte complementare ambaleaza-le individual pastrand o linie cromatica comuna (hartia sau panglica).
De asemenea poti recurge la numerotarea cadourilor pentru a mari suspansul. Eventual poti adauga si o eticheta pe care sa mentionezi "A se deschide in ordinea specificata."

Ambalaj de cadou cu surprize

Interiorul cutiilor de cadou poate fi personalizat folosind decoratiuni diverse, unele chiar iesite din comun:
potpourri-uri, pietre sau nisip decorativ, cochilii de scoici si melci, plante aromate uscate ( ex: levantica), hartie colorata foarte subtire, hartie creponata, confetti sau, de ce nu, floricele (popcorn).

Ambalaj compus

Utilizeaza ambalajul ca sa oferi o idee despre ceea ce se afla inauntru, strecurand sub panglica un obiect portivit; de exemplu, daca oferi in dar o agenda sau un organizer adauga un pix sau un stilou, in cazul in care  este un album sau un aparat foto foloseste o fotografie, pentru setul de ceai apeleaza la un pliculet dragut de ceai.

Cdouri ambalate in hartie de ziar, benzi desenate, calendare, harti

In loc de clasica hartie de impachetat poti folosi cu incredere hartia de ziar sau benzile desenate; pentru un plus de savoare adauga o panglica eleganta de satin intr-o culoare electrica sau socheaza folosind sfora; nu uita nici de paginile din calendare sau harti, se pot dovedi la fel de utile si au un impact la fel de puternic.